Februari 2021 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

In het Nederlands wordt deze plant ook wel ‘profetenbloem’ genoemd. Arnebia pulchra syn. A. echioides kun je beschouwen als een rotsplant of vaste plant. Hij is ingedeeld bij de familie van de Boraginaceae, ofwel de ruwbladige familie. Een bekende plant in deze familie is ook Pulmonaria angustifolia, longkruid, uit o.a. de Franse Alpen.

Arnebia pulchra

Arnebia pulchra

Arnebia pulchra komt in het wild voor in Klein-Azië, in de Kaukasus, Iran, Turkije en Georgië op een hoogte van 1500 tot 3000 meter. De plant staat graag in de halfschaduw op een stenige bodem en wordt 30 cm hoog.

De profetenbloem bloeit geel en heeft zwarte vlekken op de bloemen wanneer ze beginnen te bloeien. Het vreemde aan deze bloei is dat wanneer de plant bestoven is de vlekken verdwijnen op de bloem. Ik kan mij geen andere plant herinneren die dat ook doet. Het is jammer dat de plant zo weinig voorkomt en dat zaad moeilijk te verkrijgen is. Ook al heb je een bloeiende plant, dan nog geeft hij zeer weinig of geen zaad. De plant scheuren is een optie maar ze groeit erg langzaam. Wanneer je deze plant tegenkomt, zou ik hem zeker uitproberen en ze is niet moeilijk.

Geert Borgonje.