Oktober 2022 | Lees alle columns
Afgelopen week zat ik rustig te ontbijten achter de computer met de radio aan. Dat kon en mocht van mijzelf, omdat mijn vrouw al vroeg het pand had verlaten voor een dagje uit met de vriendinnen. Wij zijn nog een beetje ouderwets hier. Smartphone, tablet, televisie die aanstaan tijdens welke maaltijd dan ook, zijn met wederzijds goedvinden verboden. Ik kan mij daar prima in vinden overigens. Maar “Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel”, is een gezegde dat ook voor mij geldt.
Op de radio was een kort item over een project in ons landje waar men in grote kassen de klimaatverandering nabootst op voedselgewassen. Welke groenten, welke rassen gaan het best om met hete, droge perioden, zware regenval en alle tegenwoordig voorkomende natuuruitwassen. Mijn gedachten schakelden al snel over naar onze geliefde rotsplanten. Hoe vaak hebben we het wel niet over de gevolgen van het weer op onze planten? Het is nu eenmaal zo dat weersomstandigheden, klimaat en (de invloed ervan op) onze rotsplanten onlosmakelijk met elkaar in verband staan.
Ieder van ons zal zeker constateren dat bepaalde rotsplanten meer last hebben van bepaalde omstandigheden dan een andere. Dat we soms een andere plek moeten zoeken waar die ene plant toch wat koeler staat, of juist wat zonniger. Zelf viel mij deze zomer op dat planten die de afgelopen jaren fier overeind waren gebleven -zelfs bij de hete zomers- dit jaar ineens wegvielen! En het wonderlijke was dat ik zelfs van vriend Dirk hoorde -die veelvuldig op fora en FB verkeert en dus veel internationale rotsplantenvriendinnen en vrienden heeft- dat het elders ook zo was met het wegvallen van dergelijke oudere rotsplanten. Leeftijd van de plant? Een groter haarwortelstelsel dus meer moeite met vocht opnemen bij schaars aanbod? Zeg het maar.
Terug naar die testkassen. Ik zag het al voor me, een grote prachtige alpienekas vol met allemaal aparte rotsplanten uit Verweggistan. En dan flink de temperatuur omhoog, veel licht, minder licht, veel water, heel veel water, noem maar op. Lijkt mij niet goed te komen dan met de rotsplantjes. Trouwens, ik vroeg mij wel af hoe je dan een hagelbui moet nabootsen. Maar ook dat zullen ze wel kunnen.