Maart 2019 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’
Op het moment van dit schrijven is het buiten bijna 14 graden. En voor komende week wordt het zelfs tot 19 graden. Echt abnormale temperaturen voor de tijd van het jaar. Welke tijd gaan we tegemoet? Gelukkig weet niemand hoe de ontwikkelingen in de komende jaren zullen zijn. De vraag is of dit wel goed is. Geen idee, maar het voorjaar is nu volop begonnen en de eerste Dionysia’s in de kas staan in bloei of volop in de knop. Maart is de maand dat alles in de kas in bloei komt en daar genieten we dan maar van. Zo ook deze cultivar. De naamgeving van deze kruising is nogal ingewikkeld en bij navraag heb ik de volgende naam gekregen.
‘Porzelan’ JM-MK 97-07/69. D. bryoides ‘Harold Esslemont’ x ???? th. F2
De naam voor wat het waard is. Maar we zullen er maar gewoon van genieten. Met dank aan Ger van de Beuken voor de naam. De planten van het geslacht Dionysia groeien voornamelijk in Afghanistan, Irak, Iran en Zuid-Rusland en behoren tot de familie van de Primulaceae. Alle Dionysia soorten groeien in kalkgesteente en vaak op plekken die verticaal gesitueerd zijn. De verzorging is voor alle soorten zo goed als gelijk. Alleen te kweken in een alpiene kas of op een door regen goed beschutte plek in de rotstuin.
De planten in cultuur groeien bij mij in een mengsel van parkgoud of tufsteengruis, brekerzand en nog wat extra steenslag. Dus gewone potgrond is uit den boze. Alle planten die in mijn bezit zijn, staan in roodstenen potten die weer ingegraven zijn in een bed van zand. Water geef ik alleen maar op de tussenliggende plekken waar de potten in staan. Dus niet op de pot zelf. De planten kunnen door de poreuze potwand vanzelf hun waterbehoefte regelen. Mest geven is niet nodig. Eens in de paar jaar moeten de planten verpot worden. Ze krijgen dan vanzelf weer verse grond waar ze hun meststoffen uit kunnen halen. Vermeerderen van Dionysia’s kan op twee manieren worden gedaan. De makkelijkste manier is stekken, maar dit is wel een klus voor mensen met engelengeduld. Want het is toch niet altijd even gemakkelijk. De andere manier van vermeerderen is zaaien. Maar dan moet je wel goed zaad kunnen bemachtigen. En dat is niet echt makkelijk. Bij mij in de kas worden zaden vrijwel nooit gevormd. Simpelweg omdat er vaak geen insecten aanwezig zijn op het moment van bloei. De plant op de foto is hier zeker al 10 jaar oud en heeft een doorsnee van 15 centimeter. Heeft deze ‘Plant van de maand’ er voor gezorgd dat je dit geslacht wil gaan proberen te kweken, dan is het een must om een alpiene kas te hebben. De planten kunnen het best gezocht worden op de verkoopdagen van de Rotsplanten Vereniging die gehouden worden in de Botanische Tuinen in Utrecht. Of misschien kun je een bezoek brengen aan een van de kwekers bij onze oosterburen. Bekende namen zijn Michael Kammerlander en Josef Maier.
Luuk Vermeer
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.