Hoe gebruik ik deze site?

Pagina’s of berichten

Deze site bestaat uit pagina’s en berichten. Zaken die een vaststaand karakter hebben, staan op pagina’s. Denk daarbij aan de onderdelen van het menu. Elk onderdeel is een pagina.

Daarnaast staat er op de site veel informatie die “vluchtig” is. Informatie die slechts tijdelijk interessant is. Deze stukjes informatie noemen we “berichten”.
Berichten worden standaard ingekort. Eigenlijk net als op nieuwssites als Nu.nl en andere. Om het bericht in zijn geheel te zien, kun je op de berichttitel klikken, of -indien aanwezig- op de “read more”-link. De berichttitel is altijd groen van kleur.
Als het bericht niet geopend is, is het ook niet mogelijk om de daarin voorkomende links te openen. Vergeet dus niet om altijd eerst het bericht te openen als je dit wilt lezen.

Zoeken op de site

Op een laptop of desktop is het menu keurig boven in beeld. Dat is niet het geval bij kleine tablets en telefoons. Op een telefoon ziet het er bijvoorbeeld zo uit:

De zoekfunctie zit achter de loep. Het menu achter de 3 horizontale lijntjes. Staat er een plusje achter een menu-item (alleen bij telefoon, tablet), dan betekent dit dat een onderdeel van het menu sub-onderdelen bevat.
Met de zoekfunctie kun je een heleboel zoeken. De hele site wordt doorzocht. Wil je alle informatie over een plant vinden, tik hier dan de (latijnse) naam in, en alle pagina’s waarin die naam voorkomt worden getoond.

Zadenlijst, Ledenlijst

De zadenlijst én de ledenlijst zijn tabellen. Dat is handig voor jou als gebruiker. In de kop van de tabel kun je namelijk op elk van de onderdelen sorteren. Slim als je wil weten welke leden er bij je in de buurt wonen. Sorteer dan op postcode.

Nog handiger is de zoekoptie boven de tabel. Zoek je in de ledenlijst de gegevens van Gert Hoek, dan hoef je alleen maar “hoek” in te typen, en je vindt daar alle onderdelen waar “hoek” in voorkomt. Dat kan “hoekstra” zijn, maar ook “Puttershoek”. En Gert staat er natuurlijk ook bij….
In de zadenlijst kan je bijvoorbeeld op de plantnaam zoeken.

Hyperlinks

Vele pagina’s bevatten hyperlinks. Die zijn verbonden met tekstdelen of met plaatjes. Het artikel over “Plant van de maand” kun je bijvoorbeeld bekijken door op het plaatje te klikken. In de tekst kun je een hyperlink herkennen door de bruine kleur. Heb je de link ooit eerder geopend, dan is die kleur groen. De (groene) koppen van de berichten bevatten hyperlinks naar het volledige bericht.

Inloggen

Boven het onderdeel “Plant van de maand” staat tegenwoordig de inlogmogelijkheid. Hoewel deze ook in de diverse berichten voorkomt, gaat het vaak fout, omdat men niet eerst de berichten opent. Door meerdere inlogmogelijkheden te bieden, hopen we dat iedereen op zijn eigen manier kan inloggen. Inloggen is van belang om bepaalde verenigingsinformatie te bekijken. Ledenlijsten mogen op grond van de vigerende wetgeving niet openbaar zijn. Die zitten dus achter een inlogproces.

Veel computeraars maken gebruik van programmaatjes om “overbodige” informatie te schonen. Deze programmaatjes schonen in de regel ook de internethistorie, en de bestanden die in de “cache” staan. Als je gebruik maakt van dergelijke programmaatjes, dan werkt de optie “Onthoud mij” van het inlogproces niet meer na een schoningsronde.

Delen

Eerlijk zullen we alles delen. Zie je een interessant item, en denk je dat je buurman geïnteresseerd is in de column over de gezamenlijke coniferenhaag, deel die dan vooral. Onder elke pagina of bericht staat die mogelijkheid.

Mogelijkheden te over. De meest voorkomende opties zijn in deze site opgenomen.
Helemaal onderaan staat ook nog een zogenaamde “like”-knop. Vind je een artikel leuk, schroom dan niet om dit te laten weten. De auteur van het artikel vindt het ongetwijfeld leuk als hij of zij weet dat zijn/haar werk wordt gewaardeerd.