Januari 2025 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’
Paederota bonarota.
Als ik dit stukje schrijf, is het voor de zoveelste keer een treurige, donkere, kille dag.
De donkere dagen voor kerstmis, zeg maar. Op zulke dagen kun je niet veel anders dan wachten op beter, plannen maken voor 2025, en intussen mijmeren over het afgelopen tuinjaar. De tuin met al het werk wat daar aan verbonden is, de lezingen, de markten in de Botanische Tuinen en natuurlijk de open-tuin-dagen. Het belang van deze dagen is enorm.
Het was tijdens een van deze bezoekjes, namelijk bij Harry Jans, dat ik een heel leuk plantje ontdekte. Uit de verte dacht ik dat het ging om een Campanula, maar dat betrof alleen de kleur. Dichterbij gekeken, was het een andere plant. Navraag leerde mij, dat het ging om Paederota bonarota.
Paederota bonarota, behoort tot de Weegbreefamilie (Plantaginaceae). Hiertoe behoort bijvoorbeeld ook het geslacht Wulfenia, wat bijvoorbeeld goed te zien is aan de bloemen. Het is een overblijvende plant met behaarde bladeren. Deze zijn getand en tegenoverstaand. De bloemen staan in een tros en zijn 10 tot 15 mm. De kleur is violetblauw (soms roze).
Het is een endemische soort van de Oostelijke Alpen, het Tauerngebergte, Dolomieten en de Julische Alpen. Daar groeit deze plant in kalksteencrevices tot een hoogte van 2600 meter. De plant bloeit van juni tot augustus.
Inmiddels heb ik van een medelid wat plantjes van deze soort gekregen, en deze gaan uiteraard de tuin in, o.a. in het crevice gedeelte. En dan in de zon of halfschaduw.
Het is bij plaatsing van dit stukje inmiddels januari en ik wens vanaf hier alvast iedereen een gelukkig en geweldig tuinjaar 2025.
Gerard Verweij