December 2018 | Lees alle columns
Zoekmachines zijn niet alleen handig maar ook ontzettend leuk merkte ik bij mijn voorbereiding op de column voor december. Ik had mij namelijk voorgenomen dat ik een stukje wilde schrijven over afdekplaatjes in de rotstuin. Of…. Ja, hoe noem je die dingen eigenlijk? Afdakjes, afdekplaatjes, winterbeschermingplaatjes, afdakjes voor planten. Ik ging maar eens ‘googelen’. Het woord lijkt eigenlijk wel wat op ‘goochelen’, en heeft ook net zulke verrassende uitkomsten!
Als je ‘afdakjes voor planten’ in de zoekmachine stopt, krijg je de meest leuke bouwsels voorgeschoteld, die mij zelfs op ideeën brachten. ‘Afdakjes’ alléén intoetsen levert niks op, saaie voordeurdakjes krijg je dan. Lamme scrollhanden krijg je er ook van, maar dat is het wel waard.
De gekste afbeeldingen komen naar voren, heel vermakelijk allemaal. Eigenlijk is zo’n zoekmachine heel dom. “Logisch toch”, zullen jullie zeggen. Zo’n zoekmachine is maar geprogrammeerd en legt wel verbanden maar fantasie is ver te zoeken. Afbeeldingen van afdekplaatjes voor rotsplanten vond ik dus met al dat gescroll niet. Het hoefde ook niet want in de tijd dat ik nog weleens bij een andere zielsverwant over de vloer of beter gezegd de rotstuin kwam, heb ik menig winterconstructie aanschouwd.
Zelf heb ik er een stuk of twintig, al behoorlijk oud. Aluminium strips van de bouwmarkt, 35 cm lang, de bovenste 5cm ombuigen. Hier komt een plexiglaasje op. Gaatje boren in de aluminium strip en in het kunststof plaatje, boutje met moertje, klaar is Kees. Het werkt prima al had ik beter gegalvaniseerde – of hoe noem je dat- boutje, moertje moeten gebruiken, want in de loop der jaren zijn die twee tot een homogeen roestwerkje geëvolueerd. Maar, dat moet gezegd, ze leven nog steeds en zijn minstens vijftien jaar oud!
Een ander punt is, dat het vreselijk lelijk is in de rotstuin. Voorbijgangers snappen er niks van en heb ik zelfs weleens gezien dat een voorbij wandelend echtpaar – zo’n eng klef stel met dezelfde wandelschoenen en jacks aan, brrrr – gewoon mijn winterbescherming uitlachte! Nog een punt is dat ik mij weleens afvraag of het wel zoveel uitmaakt, sterker nog is het soms niet nadelig? Vorig jaar vergat ik een mooie grote Androsace globifera af te dekken – deed ik anders elk jaar – en de Androsace had niks geleden en bloeide zelfs beter dan ooit. Misschien dat ik de doos met afdekplaatjes maar niet van zolder haal deze winter. “Na zo’n horrorzomer volgt toch een horrorwinter met veel sneeuw,” zegt Dirk. En hij kan het weten, want hij heeft altijd gelijk. Denkt hij.