Januari 2021 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Een prachtige Saxifraga uit de Porphyrion 2 Sectie, subsectie Porophyllum. De meeste Saxifraga’s worden in het Nederlands ‘steenbreek’ genoemd, maar de planten uit deze subsectie worden in het Saxifraga wereldje aangeduid met Engleria en Kabschia. ‘Coolock Gem’ is een kabschia want haar bloemen zijn kort en de rozetten klein. De planten uit deze sectie met grotere, grovere rozetten en grote, uit de rozet groeiende bloemen zijn de Engleria’s. Deze Saxifraga is gekweekt door Jim Almond in 2002. Zij is een NCC, dat wil zeggen dat het een kruising is waarvan maar één ouder bekend is. Saxifraga ‘Myriad’ is de moederplant, de vader is dus onbekend.

Saxifraga 'Coolock Kate'

Saxifraga ‘Coolock Kate’

‘Coolock Kate’ wordt tot 5 cm hoog en bloeit in de lente met een aparte donkerroze kleur. Geschikt voor de rotstuin, trog of alpiene kas. Groeit het liefst in half schaduw want zoals vele Saxifraga’s in deze sectie kan zij verbranden als de plek waarop ze staat te veel zon krijgt en het veel te warm wordt. Voldoende licht is dus erg belangrijk maar te veel zon funest.

Groeit het liefst in een grondmengsel van een beetje leem of kleigrond, brekerzand, kalk en grit. Saxifraga’s zijn erg geschikt om ze in een geboord gat, in b.v. tufa steen, te planten. Als je wilt weten hoe je dit het best kunt doen, kijk dan in het jubileumnummer 132, najaar 2020, van Folium Alpinum. Leuk is de foto van een tufsteenblok dat vol staat met gezaaide Silver Saxifraga’s. Het zaad kun je zelf winnen van de uitgebloeide bloemen en over de stenen uitstrooien, zoals hier ook gedaan is.

Saxifraga 'Coolock Gem'

Saxifraga ‘Coolock Gem’

Er is ook nog een wit bloeiende vorm, zij komt ook van dezelfde moederplant, ‘Myriad’. Zij heet ‘Coolock Gem’ en bloeit net als ‘Coolock Kate’ overvloedig. Beiden zijn dus zeker aan te bevelen.

Geert Borgonje