Mei 2019 | Lees alle columns

Misschien heb ik het er al eerder over gehad, maar sinds een jaar of twee begeef ik mij – zij het voorzichtig – ook op Facebook. Veel rotsplantenmensen zijn daar te vinden en ik kon niet achterblijven, zei vriend Dirk. Eerlijk is eerlijk, het is ook best leuk, want het is vooral plaatjes kijken. Prachtige foto’s van rotsplanten in de tuin en natuur, het verrijkt zeker de hobby. Toch vallen mij ook dingen op, als ik het voorzichtig mag zeggen, want ik weet dat ik tot een ‘andere’ generatie behoor. Het gaat dan niet over rotsplanten en rotstuinen maar meer de dagelijkse zaken die mensen etaleren op hun Facebook.

Zo viel mij het woord ‘genieten’ op. Wat is er dan mee, zult u zeggen. Niet veel, maar het viel mij op dat het een soort modewoord op Facebook is, een stopwoord. Bij de commentaren onder een vakantieplaatje, zie ik vele malen ‘genieten’ staan, met een uitroepteken nog wel. Foto’s van weldadig gedekte restauranttafels, foto’s van de Facebookeigenaar met een pilsje in de zon zittend, worden steevast becommentarieerd met ‘genieten’. En dat heb ik dan weer, dat intrigeert mij bovenmatig. Waar komt dit nu weer vandaan? Zelfs als iemand aangeeft dat hij naar dit of dat concert gaat of een voorstelling, vliegen de duimpjes en genieten je om de oren.

Dus ging ik eens ouderwets bladeren in sterk verouderde woordenboeken en zelfs een puzzelwoordenboek die nog in de kast stond, werd door mij geraadpleegd. Mijn lieftallige vrouw – wie anders – vond de mooiste betekenis van ‘genieten’. Ze las voor: ‘Aangename gevoelens ergens door beleven’. Kijk, dat vond ik nou best mooi. Zo kijkend naar die plaatjes kon ik mij daar best in verplaatsen. Toch blijf ik het een vreemd fenomeen vinden dat een woord zo’n vlucht kan nemen in het vocabulaire gebruik heden ten dage. Vriend Dirk vertelde mij dat ik het bij het rechte eind had. Bij hem op de zaak is het ook een populair woord. Op de radio, TV, in het gesprek op straat, het woord ‘genieten’ is ‘hot’ zoals hij het noemde.

Het bleef mij toch ‘triggeren’, tenminste zo noemden mijn vrouw en Dirk het. Zij komen wat meer onder de mensen en kennen blijkbaar meer van dergelijke woorden. Een buurman in de straat, leraar op een lyceum, bracht ter plaatse uitkomst. Hij sprak zelfs over het ‘grote genieten’. Het is volgens hem gerelateerd aan ‘dat heb je verdient na al dat harde werken’. “We zijn namelijk allemaal zo druk in de maatschappij”. Tsjonge, daar moest ik toch wel over nadenken. Ik ben er nog niet helemaal uit met dat woord ‘genieten’, maar het heeft mij wel iets waardevols geleerd. Ik moet gewoon meer ‘genieten’ van de rotstuin. Niet altijd werken, prutsen, planten, veranderen, kortom bezig zijn. Nee, ik neem al enkele weken rustig de tijd om niks te doen in de rotstuin. Gewoon kijken en lekker ‘genieten’ van al die planten en stenen. Daar krijg ik inderdaad aangename gevoelens van!