Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

LEZINGENDAG 10 FEBRUARI 2024

10 februari @ 10:00 - 15:00

Voor deze dag hebben we Geir Moen bereid gevonden om ons te bezoeken en twee presentaties te geven. Geir stelt zichzelf voor, en geeft een korte impressie van beide presentaties.
Ik ben Geir Moen, een 58-jarige man die op het platteland buiten Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, woont. Ik heb ook een bostuin in Denemarken en sinds kort een nieuwe rotstuin in de Noorse bergen. Ik ben al van jongs af aan gepassioneerd door planten. Het begon allemaal toen mijn grootmoeder me leerde hoe ik eenjarigen moest zaaien en kweken, en op 11-jarige leeftijd spaarde ik mijn zakgeld zodat ik me kon aanmelden bij de Norwegian Garden Society. Op latere leeftijd deed ik een opleiding tot beroepschauffeur.
Door de jaren heen heb ik een enorm scala aan planten gekweekt, van tropische planten tot alpines. Maar de afgelopen 25 jaar is alpines mijn grootste interesse geweest en ik vind vooral de verspreiding van alpines interessant. In het begin van mijn tuincarrière wilde ik alles kweken wat ik tegenkwam, maar tegenwoordig ben ik vrij selectief en besteed ik steeds meer tijd aan het verkennen van planten in hun natuurlijke habitat. Ik heb ook verschillende groepen begeleid naar de Karpaten (Roemenië), Maritieme Alpen (Frankrijk/Italië) en Tian Shan mts (Kirgizië).

LATE LENTE IN TIAN SHAN, KYRGIZSTAN
In deze presentatie bezoeken we een prachtig land met extreem diverse habitats. Van halfwoestijn tot besneeuwde en natte bergtoppen. Honderden en honderden Trollius lilacinus (syn. Hegemone lilacina), tapijten van Hepatica falconeri en prachtige Iris spp. zijn enkele van de hoogtepunten in deze presentatie.

SCHATTEN VAN DE MARITIEME ALPEN
We hebben het grote genoegen om een huis te hebben in Zuid-Frankrijk, op slechts 1,5 uur rijden van de Maritieme Alpen op de grens tussen Frankrijk en Italië. Door de jaren heen heb ik de mogelijkheid gehad om deze bergen in alle seizoenen van het jaar te verkennen. Begeerlijke planten zoals Saxifraga florulenta, Campanula cenisia en Fritillaria spp. zijn allemaal vertegenwoordigd in deze lezing.

Gegevens

Datum:
10 februari
Tijd:
10:00 - 15:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,

Organisator

Nederlandse Rotsplanten Vereniging
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Botanische Tuinen Utrecht
Budapestlaan 17
Utrecht, 3584 CD Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0302531826
Bekijk de site van Locatie