Galanthus elwesii

Januari 2022 | Lees alle columns

Men ontkomt er niet aan. Het weer houdt de gemoederen danig bezig. Zeker onder de tuinliefhebbers. Elke herfst als ik de rotstuin en de borders van mijn vrouw schoonmaak voor de winter, bekruipt mij de vraag: “Krijgen wij wel een winter?”. De sneeuwklokjes zeggen van niet. Wachten op sneeuw zat er niet in. Ja, een beetje natte sneeuw. Dat was het dan wel. Een enkeling staat nog te pronken. De meesten allang uitgebloeid. Nu ben ik niet zo’n sneeuwklokjesman. Meestal krijg ik wat bolletjes van vriend Dirk. Leuk zijn ze wel, maar ik behoor nog tot de generatie die sneeuwklokjes begroet als ze moeizaam het klokje de sneeuw uit duwen. Of begeef ik mij nu ook al op het pad van de ‘nostalgiewinter’?

Ik las het in de krant: ‘Nostalgiewinter’. Mensen van de wat oudere generatie die herinneringen hebben aan winters die zijn weerga niet kenden. IJsberen die je op de schouder tikten, en vroegen of ze je winterjas mochten lenen. Autotochten over de grote rivieren. Natuurijsavonturen van heb ik jou daar, en ga zo maar door. Helaas allemaal onzin waarbij ik niets afdoe aan de klimaatverandering. Daar waag ik mij niet aan. De man van het meteorologisch instituut die het artikel had geschreven stelde dat de barre winters als een soort van ‘kou’ waren opgeslagen in onze herinnering. Er zit wel wat in. Mijn vrouw en ik gingen onlangs nog eens na wanneer het nu eigenlijk echt een winter was geweest. We haalden er zelfs oude fotoboeken bij. Hoegenaamd geen winterfoto’s. Bar weinig winters.

Het leek mij wel leuk om te kijken hoe de temperatuur was geweest van 2010 tot nu op eerste kerstdag. Grappig. Afgelopen 25 december en die van 2010 waren de enige vorstdagen met respectievelijk -1.0° en – 1.6° gemiddeld. Maak je een lijstje dan zie je 2011=9.2°, 2012=8.6°, 2013=6.1°, 2014=5.2°, 2015=9.6°, 2016=10.4°, 2017=7.4°, 2018=5,6°, 2019=7.8°, 2020=3.2°.

Al gauw verloor ik mij in een maand verder kijken: 25 januari. Benieuwd wat aankomend 25 januari zal geven want de afgelopen jaren telde slechts 1 vorstdagje méér in januari. Het blijft boeiend. Veel schiet je er niet mee op, want kijkend naar de temperaturen is er ook goed wat fout met mijn nostalgiesneeuwklokjesgevoel. Je zou dan moeten concluderen dat vanaf 2010 de sneeuwklokjes altijd half december uitgebloeid waren.

Ik wens jullie allemaal een goed jaar qua rotsplanten, maar bovenal qua gezondheid